Οι παραλίες της Κύπρου είναι ένας πολύτιμος φυσικός θησαυρός, τον οποίο είμαστε υπόχρεοι να διαφυλάσσουμε με κάθε τρόπο. Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το νησί μας κάθε χρόνο, κυρίως για να απολαύσουν τις αμμουδιές μας, τα γαλάζια νερά της Μεσογείου και την μυρωδιά του ιωδίου. Άλλωστε είναι ο προορισμός πολλών συμπολιτών μας τόσο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου όσο και της θερινής.
Δύο είδη θαλάσσιων χελωνών που βρίσκονται υπό εξαφάνιση μας κάνουν την τιμή να γεννούν τα αυγά τους στις παραλίες της Κύπρου: η Πράσινη χελώνα και η Καρέττα Καρέττα. Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των παραλιών για τουριστικούς σκοπούς και για ψυχαγωγία, η υπερεκμετάλλευση των χελωνών κυρίως για εξαγωγές στην Ευρώπη, τα σκουπίδια στις παραλίες και η παγίδευση των χελωνών στα δίκτυα των ψαράδων, είναι οι κύριοι λόγοι που απειλούν την αναπαραγωγή των σπάνιων ειδών χελώνας.
Τα σκουπίδια που μαζεύονται στις παραλίες κάθε χρόνο καταστρέφουν τη ζωή στη ξηρά και στη θάλασσα καθώς και την οικονομία του τόπου, εφόσον ο τουρισμός μειώνεται όσο τα σκουπίδια αυξάνονται. Κανένας δεν θέλει να κολυμπά περιτριγυρισμένος από τενεκεδάκια ή να λιάζεται με πλαστικές σακούλες και φλούδες φρούτων πατωμένες από μύγες γύρω από την ξαπλώστρα.
Για να διαλυθούν στη θάλασσα τα τενεκεδάκια χρειάζονται 80 – 200 χρόνια, τα αποτσίγαρα 1 – 5 χρόνια, οι πλαστικές σακούλες 10 – 20 χρόνια, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια 450 χρόνια! Ο κάθε επισκέπτης έχει υποχρέωση και εθνικό καθήκον να μαζεύει τα σκουπίδια του και να τα μεταφέρει σε κάδους σκουπιδιών κατά την απομάκρυνση του από την παραλία. Η λεκάνη της Μεσογείου είναι κλειστή και τον νερό της ανακυκλώνεται κατά μέσο όρο κάθε 100 χρόνια, επομένως και τα νερά παραμένουν βρώμικα και οι παραλίες γίνονται σκουπιδότοποι και τα θαλάσσια είδη πεθαίνουν.
Η υποχρέωση του κάθε απλού πολίτη δεν σταματά βέβαια την υποχρέωση του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης για να παρέχουν τα μέσα που προωθούν την καθαριότητα. Έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλές παραλίες δεν υπάρχουν κάδοι για τα σκουπίδια ή σε σημεία όπου υπάρχουν δεν γίνεται συχνή συλλογή των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια αποκρουστική εικόνα. Θα πρέπει οι δήμοι των παραλιακών πόλεων να φροντίσουν άμεσα για την τοποθέτηση αρκετών κάδων στις παραλίες και τη συχνή συλλογή των σκουπιδιών.
Επιπρόσθετα, πρέπει άμεσα να σταματήσει η ανεξέλεγκτη και πολλές φορές παράνομη ανέγερση υποστατικών στις παραλίες μας. Το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει οπωσδήποτε να βάλει φραγμούς στην ασυδοσία που παρατηρείται, κυρίως στις απομακρυσμένες παραλίες του Ακάμα όπου τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι υπάρχει έξαρση των παράνομων υποστατικών που καταδικάζουν τις νεογέννητες χελώνες σε θάνατο.
Εύχομαι φέτος οι παραλίες μας να παραμείνουν καθαρές. Δεν πρέπει να μένουμε απαθείς μπροστά στην οικολογική αλλοίωση του τόπου μας.
Αλεξία Σακαδάκη
Γενική Γραμματέας
Νεολαίας Οικολόγων