Οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν δείχνουν για άλλη μια φορά την εντεινόμενη καταπίεση των γυναικών στη χώρα. Μια γυναίκα δέχτηκε επίθεση και της αφαιρέθηκαν βίαια τα ρούχα διότι δεν φορούσε την επιβαλλόμενη μαντίλα. Aφού έμεινε διαμαρτυρόμενη χωρίς τα ρούχα, συνελήφθη και έκτοτε αγνοείται η τύχη της. Το περιστατικό αυτό έρχεται σε συνέχεια της εξέγερσης «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» που πυροδότησε ο θάνατος της Μάχσα Αμινί το 2022, όταν η νεαρή Ιρανή κουρδικής καταγωγής, έχασε τη ζωή της μετά τη σύλληψή της από την «αστυνομία ηθών», λόγω παραβίασης του ενδυματολογικού κώδικα.
Οι Ιρανές έχουν καταστεί σύμβολα αντίστασης, με την άρνηση τους να ακολουθήσουν αυστηρούς κώδικες ενδυμασίας, υποστηριζόμενες από πλήθος διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η καταπίεση αυτή είναι μέρος μιας γενικότερης πολιτικής περιορισμών και βίας, η οποία εφαρμόζεται και σε άλλες μειονότητες, όπως οι Κούρδοι, γεγονός που αναδεικνύει τη συστηματική καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Μέσω ψηφίσματος, που κατέθεσε σε Συνέδριο το 2022 το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα υποστηρίζει την αντίσταση του ιρανικού λαού και απαιτεί την απελευθέρωση των κρατούμενων υπέρμαχων των γυναικείων δικαιωμάτων, όπως οι γυναίκες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις υπέρ της ελευθερίας επιλογής της μαντίλας. Με το ψήφισμά μας είχαμε απευθύνει κάλεσμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πιέσουν το Ιράν να σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών και να θέσει τέλος στις αυθαίρετες συλλήψεις και στις διακρίσεις εις βάρος τους.
Η καταπίεση των γυναικών στο Ιράν, σαφώς δεν περιορίζεται μόνο στη μαντίλα. Πρόσφατοι νόμοι αυστηροποιούν τις ποινές για όσες γυναίκες δεν συμμορφώνονται, με πρόστιμα, ποινές φυλάκισης, και περιορισμούς στη δυνατότητα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή. Αυτοί οι νόμοι προνοούν έναν «ψηφιακό έλεγχο», με κάμερες ασφαλείας ώστε να παρακολουθούν την «ενδυματολογική συμμόρφωση» των γυναικών σε δημόσιους χώρους. Τέτοιες πρακτικές καταδεικνύουν την αυταρχικότητα του καθεστώτος και τη συνεχιζόμενη έμφυλη ανισότητα.
Η αντίσταση των Ιρανών γυναικών παραμένει ισχυρή και πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια άλλες γυναίκες. Η αντίσταση στο καταπιεστικό καθεστώς του Ιράν αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διεθνής κοινότητα, μέσω οργανισμών όπως τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να επιδείξει έμπρακτη υποστήριξη και να ασκήσει πιέσεις με κυρώσεις και διπλωματικά μέτρα. Η καταπίεση των γυναικών στο Ιράν, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, δεν μπορεί να συνεχίζεται και να γίνεται ανεκτή. Περιστατικά όπως η σύλληψη της νεαρής μητέρας που δεν φορούσε την μαντήλα, δεν μπορούν να αφήνουν κανένα αδιάφορο, ιδιαίτερα όταν τίθεται ζήτημα ζωής και θανάτου.

Pin It on Pinterest