Με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, έχω δεχθεί για άλλη μια φορά καταγγελία από λουόμενους για απαγόρευση μεταφοράς χυμών και νερών από άτομα που ενοικιάζουν κρεβατάκια και ομπρέλες και πάλι στην περιοχή Lady’s Mile στη Λεμεσό. Παλαιότερα είχα γράψει για το δικαίωμα στις παγωνιέρες και τις απαράδεκτες και παράνομες ταμπέλες απαγόρευσης στη μεταφορά παγωνιέρας σε παραλίες. Το συγκεκριμένο φαινόμενο πρέπει επιτέλους να σταματήσει και οι αρμόδιοι φορείς να επιβάλουν την τάξη.

Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση και διακίνηση στις παραλίες και δεν μπορεί κανένας να τον υποχρεώσει να ενοικιάζει κρεβατάκια και ομπρέλες ή να αγοράζει προϊόντα από συγκεκριμένα υποστατικά.

Πολλοί λουόμενοι δεν γνωρίζουν ότι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις παραλίες μας και πως η σχετική νομοθεσία (ο περί της προστασίας της παραλίας Νόμος, ΚΕΦ. 59) προνοεί ότι οποιοδήποτε πρόσωπο με οποιοδήποτε τρόπο παρεμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση στην παραλία ή την πρόσβαση προς αυτή, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα περίπου €1708 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο περιορισμός στην διακίνηση και η απαγόρευση μεταφοράς της δικής μας παγωνιέρας στην παραλία, αποτελούν αδικήματα και πρέπει να καταγγέλλονται για να μπορούμε επιτέλους να απολαμβάνουμε τις παραλίες μας ελεύθερα και οικονομικά.

Υπάρχουν κοινωνικές και οικονομικές πτυχές όσο αφορά το θέμα «παγωνιέρα». Κατ’ αρχήν, η παγωνιέρα είναι κομμάτι της κυπριακής κουλτούρας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των βιωμάτων των ανθρώπων του νησιού. Με την παγωνιέρα στο χέρι είθισται να γίνεται η καλοκαιρινή εκδρομή στα βουνά, η κατασκήνωση σε αντίσκηνα, η εκδρομή στα χωράφια, η βουτιά στη θάλασσα κοκ. Πολλές εμπειρίες είναι συνδεδεμένες με αυτό το ορθογώνιο κουτί που θυμόμαστε από παιδιά να κουβαλούν οι γονείς μας και ανοίγοντας το να ξεπροβάλλουν καρπούζια, νερό, χυμοί, σταφύλια, σάντουιτς και πολλά άλλα καλούδια.

Δεν μπορεί κανένας να στερεί το δικαίωμα στην παγωνιέρα από τους επισκέπτες στις παραλίες και δεν μπορεί να τους αναγκάζει να αγοράζουν ακριβοπληρωμένα ποτά και τρόφιμα, διότι με αυτό τον τρόπο αποκλείει αυτόματα κάποιες ομάδες ανθρώπων από το σύνολο. Οι οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν την μεταφορά δικών μας ποτών και φρούτων καθιστώντας την παγωνιέρα ως τον πρωταγωνιστή της καλοκαιρινής εκδρομής.

Ανανεώνουμε λοιπόν το δικαίωμα στην παγωνιέρα και καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες – ήτοι Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, Υπουργείο Εσωτερικών, Επαρχιακές Διοικήσεις και Κεντρική Επιτροπή Παραλιών – να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προάσπιση των δικαιωμάτων των λουομένων. Έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση και διακίνηση στις παραλίες μας.

* Κοινωνιολόγος

   Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Pin It on Pinterest