Αυτές τις (Χριστουγεννιάτικες) μέρες υπάρχουν κάποιοι μεταξύ μας που μελαγχολούν, χωρίς να μπορούν πάντα να κατανοήσουν την βαθύτερη αιτία της θλίψης τους. Αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ κυρίως στους νέους και νέες φίλους και φίλες, αλλά και στους πιο ευαίσθητους ενήλικες για να συζητήσω αυτή την διαπίστωση, αλλά και να δώσω το δικό μου μήνυμα.

Η τάση της δημοσίευσης φωτογραφιών από τις γιορτινές στιγμές οικογενειακής θαλπωρής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου προβάλλεται επιδεικτικά η ευτυχία στα πρόσωπα των φωτογραφιζόμενων, μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι θλίψη για το τι έχουν οι άλλοι και εσύ δεν έχεις. Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες «ευτυχίας», κάθεσαι και σκέφτεσαι γιατί οι δικοί σου γονείς να μην σε αγαπάνε τόσο όσο το χαρούμενο παιδί στη φωτογραφία, γιατί το δικό σου ταίρι να μην είναι τόσο ρομαντικό που να μπορεί να αγγίξει και τα δικά σου βαθύτερα αισθήματα, γιατί να μην έχεις τόσους φίλους, να μην λαμβάνεις και εσύ τόσα δώρα ή τα ίδια ακριβά και πολυζήτητα δώρα…

Όλα αυτά τα γιατί σε  βασανίζουν και δεν σε αφήνουν να απολαύσεις τα δικά σου απλά και ενδεχομένως όμορφα που αφήνεις να περάσουν απαρατήρητα από μπροστά σου. Αναλώνεσαι στο να θαυμάζεις την ευτυχία που νομίζεις ότι απολαμβάνουν οι άλλοι και ξεχνάς να ζήσεις τη δική σου. Όχι γιατί δεν θέλεις. Αντίθετα, αυτό είναι που θέλεις περισσότερο από κάθε άλλο. Απλά δεν ξέρεις πως. Άλλωστε, είναι και  αυτό που όλοι ξέρουμε πολύ καλά «μια φωτογραφία χίλιες λέξεις»… Ή μήπως δεν είναι τόσο απλό.

Μια φωτογραφία μπορεί να είναι αληθινή και να εκφράζει τις χίλιες λέξεις, όταν όμως είναι αυθόρμητη και όχι φτιαχτή και καλοστημένη. Σε πολλές περιπτώσεις κοιτάμε με θαυμασμό τις αναρτήσεις φίλων και γνωστών και ξεχνάμε ότι αυτά τα χαμόγελα μπορεί να κρύβουν πίσω τους και κάποιες άλλες αλήθειες καλά καμουφλαρισμένες. Ποιος άλλωστε δεν έχει το δικό του πόνο και καημό; Δεν είναι και αυτά τα αισθήματα μέρος της ανθρώπινης μας ύπαρξης; Ή μήπως πιστεύεις ότι οι γύρω σου έχουν συναντήσει την απόλυτη ευτυχία;

Αγαπητέ μου νεαρέ φίλε και νεαρή μου φίλη, μην πιστεύεις στην επιφάνεια της εικόνας  και μην θλίβεσαι για τη χαρά που βλέπεις να απλώνεται γύρω όταν εσύ δεν μπορείς να την αγγίξεις. Μην αναζητείς να αποκτήσεις την ευτυχία που οι άλλοι παρουσιάζουν, αλλά ζήσε τη δική σου ευτυχία και εκτίμησε τα μικρά και τα απλά που αφήνεις να περάσουν απαρατήρητα, αναζητώντας τα πιο μεγάλα. Η ευτυχία είναι ένα αίσθημα εντελώς υποκειμενικό και μπορείς να το βιώσεις αν αφήσεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ζήσεις με τον αληθινό σου κόσμο.

Καλές γιορτές!

Pin It on Pinterest