TAS_9329 (Small)Αγαπητοί Φοιτητές και Φοιτήτριες καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά!
Φτάνει ακόμα ένα έτος στο τέλος του και αισθάνομαι ότι είναι μια από εκείνες τις χρονιές που οι περισσότεροι αναμένουν με αγωνία να αφήσουν πίσω. Το 2013 έφερε πολλά δεινά στο νησί μας και το μεγαλύτερο από αυτά για εμάς τους νέους είναι η ανεργία. Φτάσαμε στο σημείο να παρακαλάμε για εργασιακή εμπειρία σε οποιοδήποτε χώρο εργασίας υπό τις οποιεσδήποτε συνθήκες εργασίας. Αυτό για εμάς, την Νεολαία Οικολόγων, είναι απαράδεκτο διότι δεν αφήνει περιθώρια για ποιότητα ζωής και αξιοπρέπεια. Ένας άνθρωπος για να φτάσει ψηλά λένε, πρέπει να ξεκινήσει από χαμηλά. Αυτό είναι δίδαγμα ζωής που το υιοθετούμε ανεπιφύλακτα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να δεχτούμε την εκμετάλλευση και τον ξεφτιλισμό των νέων ανθρώπων, από αυτούς που σαν αρπαχτικά πέφτουν πάνω στους νέους και προσπαθούν να ρουφήξουν και την τελευταία σταγόνα αξιοπρέπειας που τους απέμεινε.

Η κατάργηση της φοιτητικής χορηγίας, το κλείσιμο σχολών, η αύξηση διδάκτρων ή η εισαγωγή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια και η ένταξη στην αγορά εργασίας είναι τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν το φοιτητικό κίνημα. Οι αποφάσεις πλέον λαμβάνονται με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αυξημένων χρεών του κράτους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα μπαίνουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, τώρα που προτεραιότητα φαίνεται να έχουν οι δεσμεύσεις μας προς τους δανειστές μας. Δεν πρέπει να δεχτούμε περισσότερες εκπτώσεις στα φοιτητικά δικαιώματα. Το κράτος έχει ευθύνη να παρέχει δωρεάν παιδεία σε όλους και να ενισχύσει το πνεύμα μέσα από τον πολιτισμό και τη γνώση.

Σε κάθε δυσκολία όμως θα πρέπει να βλέπουμε και τις ευκαιρίες που προβάλλουν μπροστά μας και να αξιοποιούμε τα θετικά στοιχεία που πιθανώς να προκύπτουν. Είναι πολύ πιο εύκολο να περιμένουμε στωικά έναν από μηχανής θεό να μας γλιτώσει από την δύσκολη θέση. Οι άνθωποι που βλέπουν τη ζωή απαισιόδοξα πνίγονται μέσα στις σκοτεινές σκέψεις και τα τείχη που υψώνονται πανίψηλα μπροστά τους. Εμείς θα πρέπει να επιλέξουμε την πιο αισιόδοξη πλευρά και να δούμε εκείνα τα στοιχεία που πιθανώς να δώσουν ώθηση στο φοιτητικό κίνημα αλλά και στον κάθε φοιτητή και φοιτήτρια χωριστά.

Είναι η ευκαιρία μας να δώσουμε μηνύματα προς τους πολιτικούς ηγέτες και να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν. Η μεγαλύτερη δύναμη κρύβεται ανάμεσα στα φοιτητικά νιάτα και γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τα πόσα διεκδικήθηκαν ιστορικά μέσα από τους φοιτητικούς αγώνες. Πρέπει να διευκρινήσουμε σε όλους αυτούς που αποφασίζουν για τις δικές μας ζωές ότι είμαστε ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας και ότι έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τα θέματα που μας απασχολούν. Οι ευκαιρίες που προβάλλον μπροστά μας για την προώθηση προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, προγραμμάτων στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι μικρομεσαίοι και οι μη προνομιούχοι είναι αμέτρητες. Με την επένδυση στα προγράμματα Πράσινης Ανάπτυξης επιτυγχάνονται ταυτόχρονα δυο στόχοι: η προώθηση νέων θέσεων εργασίας και η αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης.
Ας δώσουμε λοιπόν τη μάχη μας όσο πιο δυναμικά μπορούμε επιλέγοντας το δρόμο της δημιουργικότητας και της ομαδικότητας για να πετύχουμε τους στόχους μας. Το μέλλον είναι μπροστά μας, όμως δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε και το παρόν. Όσοι νομίζουν ότι η νέα γενιά προσβλέπει μόνο στο μέλλον κάνουν τεράστιο λάθος. Η νέα γενιά ανήκει και στο παρόν και στο μέλλον και θα συνεχίσει να ονειρεύεται και να διεκδικεί.

Εύχομαι ο νέος χρόνος να ενισχύσει το ρόλο των φοιτητών στην κοινωνία. Εύχομαι να τεθεί στη σωστή βάση το ζήτημα της δωρεάν παιδείας για όλους, με κριτήρια που να διασφαλίζουν την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και το 2014 να είναι η χρονιά της ελευθερίας του λαού μας και της επανένωσης του νησιού μας, μέσα από μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Καλές επιτυχίες στο συνέδριο σας και καλό νέο έτος!

Pin It on Pinterest