Earth Hour 2010Το 2004 η Περιβαλλοντική Οργάνωση WWF στην Αυστραλία αρχίζει να αναζητεί νέους τρόπους για να θέσει τον αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών σε νέα βάση. Στις 31 Μαρτίου του 2007, πραγματοποιείται η εναρκτήρια εκστρατεία «Ώρα της Γης» στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας στις 19:30 – 20.30. Συμμετέχουν 2,2 εκατομμύρια άτομα και 2.100 επιχειρήσεις.  
Το Μάρτιο του 2008 η «Ώρα της Γης» πραγματοποιείται σε 371 πόλεις και κωμοπόλεις σε περισσότερες από 35 χώρες παγκοσμίως στις 20:00-21:00. Μια άκρως συντηρητική εκτίμηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι συμμετέχουν 50 εκατομμύρια άνθρωποι. Στην εκστρατεία συμμετέχει μαζί με τις υπόλοιπες 35 χώρες και η Κύπρος με κεντρικό συντονιστή το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Η εκ��ήλωση πραγματοποιείται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, με το Δήμο Λευκωσίας να σβήνει για μία ώρα τα φώτα του Δημοτικού Μεγάρου, της πλατείας Ελευθερίας και των ενετικών τειχών.

Στις 28 Μαρτίου του 2009 εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 4.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε 88 χώρες έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διοργανώνει για ακόμα μια φορά το σβήσιμο των φώτων έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και καλεί δήμους και κοινότητες, εταιρείες, οργανισμούς και άτομα να πράξουν το ίδιο.
Το Δεκέμβριο του 2009 η παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής συνάντησης από 192 χώρες στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη, στη Δανία. Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009, στις 20:00 κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και η Νεολαία Οικολόγων διοργανώνουν εκδήλωση για την «Ώρα της Γης» στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στέλνοντας το μήνυμα ότι χρειαζόμαστε δεσμεύσεις για δράσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, για το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όφελος του πλανήτη.

Στις 27 Μαρτίου 2009 η «Ώρα της Γης» καταφέρνει να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια έκκληση για ανάληψη δράσης, ευθύνης και καθοδήγησης σε ένα βιώσιμο μέλλον. Επιτυγχάνεται ρεκόρ συμμετοχής από 128 χώρες και περιοχές με κτίρια και μνημεία από την Ασία και τον Ειρηνικό μέχρι την Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική να βυθίζονται στο σκοτάδι. Στην Κύπρο η «Ώρα της Γης» παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και η Νεολαία Οικολόγων ως οι κύριοι συντονιστές των εκδηλώσεων στην Κύπρο, διοργανώνουν το Σάββατο 20 Μαρτίου, στις 12:00 το μεσημέρι Εγκαίνια Δικοινοτικής Μαθητικής Έκθεσης στον εκθεσιακό χώρο της Οδού Λήδρας με εκθέματα από κατασκευές Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων μαθητών προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης που αφορούν την προστασία του πλανήτη. Η εκδήλωση τίθεται υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Λευκωσίας και της δικοινοτικής χορωδίας. Την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2009 το βράδυ διοργανώνεται και πραγματοποιείται φιλανθρωπικό Fashion Show υπό το φως των κεριών με δημιουργίες Κύπριων νεαρών σχεδιαστών, στην Εμπορική Στοά στη Λευκωσία. Η όλη διοργάνωση γίνεται χωρίς τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, στέλνοντας το μήνυμα της εξοικονόμησης ενέργειας. Το Σάββατο 27 Μαρτίου 2009 στις 12:00 το μεσημέρι διοργανώνεται το «Πανηγύρι της Γης» έξω στον κήπο του Δημοτικού Μεγάρου με τραγούδια από μαθητικές χορωδίες και δημιουργία της αλυσίδας της γης. Οι εκδηλώσεις της χρονιάς κορυφώνονται το Σάββατο 27 Μαρτίου στις 8:00μμ – 9:00μμ όπου πραγματοποιείται το «σβήσιμο των φώτων» έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 29 Νοεμβρίου 2010 το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και η Νεολαία Οικολόγων διοργανώνουν έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων παρουσία βουλευτών το «σβήσιμο των φώτων» για μια ώρα, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η διοργάνωση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στο Μεξικό. Ταυτόχρονα λειτουργούν περίπτερα με ενημερωτικό υλικό σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

Η «Ώρα της Γης» πραγματοποιείται για ακόμα μια φορά στις Σάββατο 26 Μαρτίου 2011 στις 20:30-21:30 και συνεχίζει να σπάζει το ρεκόρ με τη συμμετοχή 135 χωρών. Η «Ώρα της Γης 2011» είναι η πρώτη Ώρα της Γης όπου στέλνεται το μήνυμα για δράση πέραν από την συγκεκριμένη ώρα, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να σκεφτούν τι άλλο μπορούν να πράξουν για να «κάνουν τη διαφορά». Στην Κύπρο διοργανώνεται ξανά το φιλανθρωπικό Fashion Show υπό το φως των κεριών στην Εμπορική Στοά στη Λευκωσία. Η πασαρέλα φωτίζεται με ράβδους φωτός, δημιουργώντας ένα υπερθέαμα στο χώρο της εκδήλωσης. Στις 26 Μαρτίου, το Σάββατο, ώρα 8:30μ.μ. – 9:30μ.μ πραγματοποιείται το «σβήσιμο των φώτων» με εκδήλωση στο Λιμανάκι της Πάφου και σε συνεργασία με το Δήμο Πάφου. Στην εκστρατεία αποδέχονται να συμμετέχουν οι δήμοι Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου, Αραδίππου, Γεροσκήπου, Ιδαλίου και Λακατάμιας.

Στις 31 Μαρτίου 2012 η «Ώρα της Γης» σπάει για ακόμα μια φορά το ρεκόρ για να εδραιωθεί η ίδια και πάλι ως η μεγαλύτερη εθελοντική δράση για το περιβάλλον, με περισσότερες από 6.950 πόλεις και κωμοπόλεις σε 152 χώρες και περιοχές να συμμετέχουν ενεργά. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και η Νεολαία Οικολόγων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, διοργανώνουν εκδήλωση με παιδιά που ζωγραφίζουν για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές στο χώρο έξω από το Προεδρικό (στο μικρό πάρκο επί της λεωφόρου Δημοσθένη Σεβέρη), το Σάββατο 31 Μαρτίου, στις 11 πμ. Τα παιδιά των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων στήνουν τη δική τους «παρουσία» παρουσιάζοντας το δικό τους «έργο» είτε με ζωγραφιές είτε με πανό είτε με μουσική είτε με οτιδήποτε άλλο. Η εκδήλωση τίθεται υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Γιώργου Δημοσθένους, ο οποίος παρευρίσκεται και απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας, διοργανώνεται το Σάββατο 31 Μαρτίου, από τις 7:30 μμ – 9:30 μμ εκδήλωση στην Πλατεία Ευρώπης στη Λάρνακα, με το «σβήσιμο των φώτων». Η εκδήλωση τίθεται υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λάρνακας, κ. Λουρουτζιάτη.

Η Ώρα της Γης 2013 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου στις 20:30-21:30. Όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο. Κρατήστε την ημερομηνία και συνεχίστε να επισκέπτεστε τις ιστοσελίδες www.earthhour.org και www.earthhourcy.org για να δείτε τον κόσμο να ενώνεται για την προστασία του πλανήτη.
Όσοι/ες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην ομάδα δράσης για την «Ώρα της Γης» ή έχουν κάποια γνώση/ικανότητα (πχ. διαφήμιση, σχεδιασμός κλπ) που μπορεί να φανεί χρήσιμη για την μεγάλη διοργάνωση στην Κύπρο, μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Συντονίστρια των εκδηλώσεων για την «Ώρα της Γης» στην Κύπρο, κ. Αλεξία Σακαδάκη, (τηλ. 22518787).

Το μήνυμα και φέτος είναι “I Will if You Will”.

Αλεξία Σακαδάκη
Συντονίστρια για την «Ώρα της Γης» στην Κύπρο

Pin It on Pinterest