Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας όταν 2,2 εκατομμύρια άτομα και πάνω από 2.000 επιχειρήσεις έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα για να πάρουν θέση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Μόνο ένα χρόνο αργότερα η Ώρα της Γης είχε γίνει ένα παγκόσμιο κίνημα βιωσιμότητας με περισσότερα από 50 εκατομμύρια άτομα να συμμετέχουν σε 35 χώρες. Παγκόσμια ορόσημα όπως η Γέφυρα Harbour στο Σύδνεϋ, ο Πύργος του Τορόντο, το Golden Gate Bridge στο San Francisco, και το Κολοσσαίο της Ρώμης, έσβησαν τα φώτα, ως σύμβολα της ελπίδας για ένα σκοπό που γίνεται όλο και πιο επιτακτικός.
Τον Μάρτιο του 2009, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι πήραν μέρος στην τρίτη «Ώρα της Γης». Πάνω από 4000 πόλεις σε 88 χώρες έσβησαν τα φώτα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους για τον πλανήτη, καθιστώντας την Ώρα της Γης 2009 την παγκοσμίως μεγαλύτερη μέχρι τότε πρωτοβουλία για την αλλαγή του κλίματος.
Το Σάββατο 27 Μαρτίου, η Ώρα της Γης 2010 έγινε η μεγαλύτερη εκδήλωση για την Ώρα της Γης. Εκατόν είκοσι οχτώ χώρες προσχώρησαν στην παγκόσμια εκστρατεία δράσης για το κλίμα. Χαρακτηριστικά κτίρια και μνημεία από την Ασία ως την Ευρώπη και την Αφρική ως την Αμερική βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο, από όλα τα κοινωνικά στρώματα έσβησαν τα φώτα τους και γιόρτασαν μαζί και αναλογίστηκαν το μόνο πράγμα που όλοι έχουμε κοινό – τον πλανήτη μας.
Η Ώρα της Γης 2011 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Μαρτίου στις 20:30 (τοπική ώρα). Αυτή την «Ώρα της Γης» θέλουμε να την επεκτείνουμε σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη και να έχει ισχύ κάθε μέρα, ώρα και στιγμή. Έτσι όταν τα φώτα θα ανάψουν ξανά ας σκεφτούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να επιτύχουμε τη διαφορά. Να σώσουμε τον πλανήτη, να σώσουμε τη ζωή.
Αλεξία Σακαδάκη