Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια, παρουσιάζεται μια μεγάλη αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τις τελευταίες εβδομάδες που εφαρμόζονται τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID-19. Τα θύματα εγκλωβίζονται στον ίδιο χώρο με το θύτη, ενώ γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να ξεφύγουν λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο κυπριακό. Στις περισσότερες χώρες που εφαρμόζονται τα μέτρα έχει σημειωθεί αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Ο ΣΠΑΒΟ αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ότι εκατοντάδες κλήσεις έχουν μείνει αναπάντητες διότι το κέντρο δεν μπορούσε να διαχειριστεί τον αυξημένο αριθμό εισερχόμενων αιτημάτων. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει το μέγεθος του προβλήματος, ενώ το κράτος καλείται να διαχειριστεί μεταξύ άλλων, και αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα. Εάν μέσα σε αυτές τις συνθήκες έχουμε παιδιά που βιώνουν την βία είτε προς αυτά είτε προς ένα εκ των δύο γονέων (που συνήθως είναι προς την μητέρα), ενώ η οικογένεια δεν λειτουργεί ως ομάδα, θα έχουμε τραγικές συνέπειες για την κοινωνία.
Για διαχείριση του πιο πάνω ζητήματος προτείνω τη λειτουργία δωρεάν γραμμής για αποστολή μηνύματος από το θύμα, χωρίς να υπάρχει απάντηση αμέσως ώστε να καταγράφεται και να τυγχάνει διαχείρισης. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι χαμένες κλήσεις και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στα θύματα να ενημερώσουν για την κατάσταση χωρίς να το συνειδητοποιήσει ο θύτης. Όπως γνωρίζω ήδη ο ΣΠΑΒΟ έχει τροχοδρομήσει αυτή τη δυνατότητα και αναμένεται να λειτουργήσει εντός των επόμενων ημερών. Για το σκοπό αυτό, το κράτος θα πρέπει να ενισχύσει οικονομικά τον ΣΠΑΒΟ για να μπορεί να ανταποκριθεί υπό αυτές τις συνθήκες και τα δεδομένα.
Η Αστυνομία θα πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτική αυτή την περίοδο και να εφαρμόζει αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Αναμφίβολα, θα πρέπει να υπάρξει πολύ καλός συντονισμός με την Αστυνομία Κύπρου και το Γραφείο Ευημερίας για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.
Τέλος, για την περίοδο που εφαρμόζονται τα μέτρα αυστηρού περιορισμού, προτείνω την φιλοξενία θυμάτων σε άδεια ξενοδοχεία για απομάκρυνση τους από το θύτη. Στην Γαλλία, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει φιλοξενία των θυμάτων ενδοοικογειακής βίας μέχρι και 29 νύχτες. Θα πρέπει και στην Κύπρο τα θύματα να προστατευτούν από την σιωπηλή πανδημία της ενδοοικογενειακής βίας.

Γραμμη Βοηθειας 1440

Pin It on Pinterest