Οι γιορτές πλησιάζουν δημιουργώντας αισθήματα χαράς και προσδοκίας. Το μήνυμα της γέννησης του Χριστού έρχεται να μας θυμίσει την άνευ όρων αγάπη, καθώς και την απλότητα που θα έπρεπε να μας διακατέχει. Μπορούμε αυτές τις γιορτές να υιοθετήσουμε τις πιο πάνω έννοιες και με σεβασμό προς το περιβάλλον να γιορτάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και με ανθρώπους που για οποιοδήποτε λόγο βρίσκονται μόνοι. Αν χωρίσουμε σε θεματικές τις γιορτές, θα δούμε ότι υπάρχει τρόπος να χειριστούμε το καθετί μειώνοντας τον περιβαλλοντικό μας αντίκτυπο.
Στον τομέα της διακόσμησης και των στολιδιών, είναι σημαντικό να επαναχρησιμοποιούμε υλικά και στολίδια προηγούμενων χρόνων ή και ακόμα να κατασκευάζουμε τα δικά μας στολίδια με υλικά που μας παρέχει απλόχερα η φύση, χωρίς να επεμβαίνουμε στο φυσικό περιβάλλον. Υπάρχουν απλές και οικονομικές λύσεις ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε και να αισθανόμαστε περηφάνια που ξεχωρίζουμε για την περιβαλλοντική μας συνείδηση. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε στα διάφορα είδη από λαμπιόνια ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης και η κατανάλωση ρεύματος να είναι όσο το δυνατόν πιο ελάχιστη γίνεται.
Σε σχέση με τα δώρα, υπάρχουν διάφορα στοιχεία που είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας. Αν λάβουμε υπόψη ότι για την παραγωγή ενός τόνου περιτυλίγματος δώρων κόβονται 24 δέντρα, ενώ μόνο για να εξυπηρετηθούν οι «ανάγκες» σε περιτύλιγμα και ευχετήριες κάρτες στην Αγγλία, το 2018 χρειάστηκαν περίπου 24 εκατομμύρια δέντρα, ίσως τότε να δούμε την έννοια «δώρα» με άλλη ματιά. Υπάρχουν τρόποι να συσκευαστούν τα δώρα με υλικά που είναι προϊόντα επαναχρησιμοποίησης ή ανακύκλωσης. Στην Κύπρο, παρατηρείται η συνήθεια τα περιτυλίγματα δώρων να καταλήγουν στο τζάκι, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η τοξικότητα τους. Μεγάλη πλειοψηφία των περιτυλιγμάτων περιέχουν τοξικά υλικά που με την καύση απελευθερώνονται στο χώρο με κίνδυνο για την υγεία.
Μπορούμε φέτος να επιλέξουμε δώρα που θα στηρίζουν κάποιο σκοπό, όπως χώρους φιλοξενίας θυμάτων βίας, παιδιά/άτομα με καρκίνο, καταφύγια ζώων και πολλά άλλα ή/και να υιοθετήσουμε ένα προστατευόμενο είδος από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αγοράζοντας ένα δώρο από τέτοιους οργανισμούς, συμβάλλουμε σε ένα σκοπό και παράλληλα εκφράζουμε συμβολικά την αγάπη μας στα πρόσωπα που επιθυμούμε χωρίς να μπαίνουμε σε επίπονες διαδικασίες και έξοδα. Εξάλλου, μειώνουμε με αυτό τον τρόπο τον περιβαλλοντικό μας αντίκτυπο και αποφεύγουμε την έξαλλη αγορά δώρων από εργοστάσια γρήγορης και ανεξέλεγκτης παραγωγής προϊόντων και παιγνιδιών.
Τα απόβλητα που μαζεύονται από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς, συχνά περιλαμβάνουν τεράστιες ποσότητες τροφίμων, ανεπιθύμητα δώρα, χαρτί και πλαστικές συσκευασίες. Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές και στην κατανάλωση μας και να πάρουμε μόνο όσα θα χρειαστούμε. Σύμφωνα με έρευνες, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων μαζεύονται περισσότερες από 100 εκατομμύρια σακούλες σκουπιδιών. Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος είναι τεράστιος. Ας γιορτάσουμε συνειδητά και οικολογικά!
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Pin It on Pinterest