Η διάκριση φύλου είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα που απασχολεί την κοινωνία κυρίως κατά περιόδους εκλογών και όταν πλησιάζει η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Τον παλμό της κοινωνίας όμως τον παίρνει κανείς από την καθημερινότητα των ανθρώπων που συντελούν μια κοινωνία και από τις πολιτικές αποφάσεις. Στις παραδοσιακές κοινωνίες, προτού ακόμα να εγερθεί το ζήτημα της ισότητας του φύλου, ο εντοπισμός των διακρίσεων ήταν πολύ πιο άμεσος. Στη σύγχρονη εποχή παρατηρείται μια συγκάλυψη του φαινομένου, γεγονός που καθιστά την κοινωνιολογική επιστημονική προσμέτρηση πιο δύσκολη. Παρόλα αυτά, η διάκριση φύλου μπορεί να ανιχνευθεί σε εκφράσεις προσώπου, λεκτικές εκφράσεις, στο γραπτό λόγο και στις πολιτικές αποφάσεις.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας φροντίζει να μας υπενθυμίζει συνεχώς για την δική του άποψη όσο αφορά το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του ως ο ηγέτης της χώρας μας, χάραξε ξεκάθαρη πολιτική όσο αφορά το θέμα της ισότητας φύλου. Το Υπουργικό του Συμβούλιο άκρως ανδροκρατούμενο όπως ακριβώς και το κόμμα του από το οποίο προέρχεται, όπου τα «ανώτατα» στελέχη είναι παραδοσιακά μέλη της ανδρικής κοινότητας, οι πολιτικές του καθόλα σεξιστικές και οι δηλώσεις του εξόφθαλμα προσβλητικές προς το γυναικείο φύλο.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει το πολυσυζητημένο “Always there’s a woman in the middle” ως η επίσημη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια στιγμή που τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας ήταν στραμμένα προς το μέρος μας, στην υποψία ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης; Η δήλωση αυτή ήταν μια ξεκάθαρη πολιτική στάση και άποψη ως προς το γυναικείο φύλο. Σε νέα του δήλωση ο κ. Αναστασιάδης απάντησε σε δημοσιογράφο στις Βρυξέλλες “You are too cute” δημιουργώντας μάλιστα στο πρόσωπο του μια έκφραση απαξίωσης προς το πρόσωπο της δημοσιογράφου! Είναι άξιο απορίας πως ο πατέρας και σύζυγος Αναστασιάδης υποβαθμίζει σε τέτοιο βαθμό την αξία μιας γυναίκας. Και το θέτω ως καθαρά σεξιστικό διότι μέχρι τώρα δεν τον έχω ακούσει να απαντά με αντίστοιχο τρόπο σε κάποιον άντρα.
Οι εκφράσεις που προδίδουν την στάση κάποιου ως προς την ισότητα των φύλων και θεωρούνται ως οι πιο συνηθισμένες, είναι αυτές του τύπου «είσαι χαριτωμένη», «τα είπε η κοπελίτσα στην εκπομπή», «τι θες κουκλίτσα μου» κλπ. Καθορίζεται δηλαδή η γυναίκα πολιτικός, δημοσιογράφος, υπάλληλος κλπ με βάση το φύλο και την εμφάνιση της και όχι για τον επαγγελματισμό της. Τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει αντίστοιχου τύπου εκφράσεις που να αφορούν τον ανδρικό πληθυσμό. Ίσως να ξεκινήσουμε ένα νέο κίνημα εκφράσεων για άνδρες πολιτικούς και να τους λέμε «τα είπε καλά ο κούκλος στην τηλεόραση», «το χαριτωμένο αγόρι μιλά σωστά»…. Και θα ήταν καλή ιδέα να το ξεκινούσαμε από τον πρώτο άνδρα της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μιλάμε στην ίδια «χαριτωμένη» γλώσσα!