Πριν

Πριν

Μετά

Μετά

Το σεργιάνι στους φυσικούς χώρους της Κύπρου είναι μια πολύ καλή συνήθεια τόσο για τη σωματική υγεία του ανθρώπου όσο και για την ψυχική. Ωστόσο, είναι κάποιοι που θεωρούν ότι η Κύπρος δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους περιπλανήσεις βασίζοντας τους ισχυρισμούς τους στη βρωμιά που χαρακτηρίζει τους φυσικούς χώρους του νησιού.

Δυστυχώς ασυνείδητοι πολίτες αμολούν τα σκουπίδια τους οπουδήποτε, αδιαφορώντας για την ρύπανση που προκαλούν. Αρκετοί δήμοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο χειρισμό των παράνομων σκουπιδότοπων που δημιουργούνται από την ανευθυνότητα που χαρακτηρίζει όσους πετάνε σκουπίδια παντού και κάποιοι άλλοι δήμοι απλά αδιαφορούν.

Τα δημαρχεία που ανταποκρίνονται όμως στο κάλεσμα των πολιτών για περιποίηση των φυσικών μας χώρων και για τον καθαρισμό από τα σκουπίδια που κάποιοι ασυνείδητοι σκορπούν όπου θέλουν, πρέπει να αναδεικνύονται. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην περιοχή Κάππαρη στο Παραλίμνι, όπου η φυσική ομορφιά του χώρου θα μπορούσε να προσελκύσει εγχώριο αλλά και ξένο τουρισμό. Αντίθετα, η βρώμα που είχε μαζευτεί στο χώρο μάλλον προκαλούσε αποτροπιασμό στον επισκέπτη, παρά τον γοήτευε.

Μετά από επικοινωνία του Επαρχιακού Γραμματέα Αμμοχώστου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, κυρίου Μιχάλη Παράσχου, με το δήμο, λάβαμε την υπόσχεση ότι ο χώρος θα καθαριστεί. Όντως, ο χώρος καθαρίστηκε και τα σκύβαλα μαζεύτηκαν, δείχνοντας έτσι την υπευθυνότητα του δήμου απέναντι στον πολίτη. Το παράδειγμα αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι δήμοι, έτσι ώστε να καταστεί η Κύπρος σε χώρο καθαριότητας και όχι σκουπιδότοπων. Θα πρέπει να μαζεύονται όλα αυτά τα σκουπίδια και να οδηγούνται στην ανακύκλωση ή την ενεργειακή αξιοποίηση.

Είναι ντροπή στην Ευρωπαϊκή Κύπρο του 2009 να αφήνουμε τους φυσικούς μας χώρους να γίνονται σκυβαλότοποι. Ποιος θα υπερηφανευόταν για το νησί μας και τους όμορφους φυσικούς χώρους που διαθέτει; Φαίνονται κάτω από τις σαβούρες;

Αλεξία Σακαδάκη – 6/7/2009

Pin It on Pinterest