SONY DSCΤο 2007 διάφορες οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα υγείας ανησύχησαν με την προσφορά αλκοολούχων τονωτικών ποτών στην αγορά. Τα γνωστά energy drinks περιέχουν καφεΐνη και άλλα τονωτικά. Μπορεί κάποιος να καταλάβει λοιπόν το πόσο επιβλαβή μπορεί να γίνουν όταν αυτά αναμειγνύονται με αλκόολη και πόσο μάλλον όταν αυτά καταναλώνονται από ανυποψίαστους και απροστάτευτους ανήλικους. Η έρευνα γύρω από την επίδραση τους είναι ακόμη ανεπαρκής και τα παιδιά αφήνονται στην απερίσκεπτη κατανάλωση ενός προϊόντος που σύμφωνα με μελέτη του Marin Institute (2007) πολύ πιθανόν να είναι άκρως επιβλαβές στους καταναλωτές.

Τα energy drinks περιέχουν υψηλές δόσεις καφεΐνης (πολύ πιο ψηλές από ότι ένα φλιντζάνι καφέ) με αποτέλεσμα το άτομο να οδηγείται σε υπερβολική ένταση, ψηλή πίεση, αισθήματα πανικού και αϋπνία. Τα συμπτώματα αναφέρονται και στις συσκευασίες των ποτών αλλά με τον πιο όμορφο και δελεαστικό τρόπο, έτσι ώστε να πιστεύει ο καταναλωτής ότι η κούραση του μπορεί να ξεπεραστεί με την κατάπωση ενός energy drink. Φυσικά θα τονωθεί ο καταναλωτής και φυσικά θα αισθανθεί πολύ δραστήριος μετά από τέτοια πρόσληψη, αλλά τι επιφέρει στον εγκέφαλο, στον οργανισμό και στην ψυχολογία του ούτε φαντάζεται.

Από μόνο του το energy drink διαθέτει τόση καφεΐνη, ικανή για να δημιουργήσει εξάρτηση στο άτομο που τη συνηθίζει. Σύμφωνα με έρευνες του American Society of Addiction Medicine οι περισσότεροι χρήστες ποτών αυτού του είδους εθίζονται τόσο ώστε παρόλο που μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, δεν μπορούν να διακόψουν τη χρήση του. Η υπερβολική δόση καφεΐνης γίνεται ακόμα πιο επιβλαβής από το συνηθισμένο καφέ, εφόσον προσφέρεται σε κρύα, ξεδιψαστική μορφή και η κατάπωση του γίνεται τόσο γρήγορα που ο οργανισμός του ανθρώπου δέχεται τις επιδράσεις της καφεΐνης σε πολύ γοργούς ρυθμούς.

Το 2001 η Σουηδική κυβέρνηση έκανε συστάσεις για την αποφυγή κατάποσης ενεργειακών ποτών σε συνδυασμό με αλκοόλ, μετά το θάνατο τριών νεαρών που κατανάλωσαν γνωστής μάρκας ενεργειακό ποτό. Η Νορβηγία περιόρισε την πώληση των συγκεκριμένων ποτών στα φαρμακεία, ενώ η Γαλλία και η Δανία τα έχουν απαγορεύσει εντελώς.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα νεαρά άτομα παρουσιάζουν ιδιαίτερη προτίμηση στα ενεργειακά ποτά, κυρίως λόγω των μεθόδων διαφήμισης που χρησιμοποιούνται από τις κατασκευάστριες εταιρείες. Λόγω των ιδιοτήτων που αποκτά ο συνδιασμός των energy drinks με το αλκοόλ, τα συγκεκριμένα ποτά συνδέονται με την αύξηση αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων που ακολουθούν τις νυκτερινές εξόδους των νέων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, θα ήταν καλό να ακολουθήσει και η κυπριακή κυβέρνηση το παράδειγμα της Γαλλίας και της Δανίας. Εφόσον οι υπάρχουσες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα ενεργειακά ποτά έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας και η πρόσμιξη τους με αλκόολ μπορεί να αποβεί ακόμα πιο επικύνδυνη, τότε επιβάλλεται να φροντίσουμε ώστε να απαγορευτούν στην κυπριακή αγορά. Ας μην εξυπηρετούμε άλλο τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών που θα έκαναν το παν για τα κέρδη τους. Ας σταματήσουμε να θυματοποιούμε την υγεία μας για χάρη άλλων.

Αλεξία Σακαδάκη – 16/9/2009

Pin It on Pinterest