AlexiaSakadakiΠοια θεωρείτε τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος σήμερα;

Το ενεργειακό είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει ως κράτος και κοινωνία να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να βρούμε τρόπους για να απελευθερωθούμε από την εξάρτηση μας από το πετρέλαιο. Έχουμε την ευλογία της ηλιακής ενέργειας και θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε για ικανοποίηση των ενεργειακών μας αναγκών. Φανταστείτε τα περιβαλλοντικά και οικολογικά οφέλη που απορρέουν από μια τέτοια στρατηγική, αλλά παράλληλα και τις πολιτικές προεκτάσεις που θα έχει η ενεργειακή αυτονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο αέρας της Κύπρου έχει διαπιστωθεί να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις κακής ποιότητας με συγκέντρωση σωματιδίων που απειλούν την ανθρώπινη υγεία. Παρατηρείται μια αυξητική τάση στα κρούσματα άσθματος και γενικότερα αναπνευστικών προβλημάτων που συνδέονται με την ποιότητα του αέρα μας. Πρέπει το κράτος να φροντίσει για τη μείωση της κίνησης των αυτοκινήτων με την άμεση προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και τη διευκόλυνση στη διακίνηση τους, να αυξήσει τις δενδροφυτεύσεις και να σταματήσει επιτέλους η πολιτική καταστροφής δέντρων και τσιμεντοποίησης. Ας μην ξεχνάμε ότι πέραν των άλλων ωφελημάτων που έχουν τα δέντρα, το φύλλωμα τους φιλτράρει τον ατμοσφαιρικό αέρα, προστατεύοντας έτσι τον ανθρώπινο οργανισμό. Να σημειώσουμε εδώ ότι το κόψιμο των αιωνόβιων δέντρων στη Λεωφόρο Λάρνακος στην Αγλαντζιά  δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και να υπενθυμίσουμε ότι απειλούνται ακόμα περισσότερα δέντρα στο πάρκο της Ακαδημίας, μέχρι την υλοποίηση του «έργου».

Η διαχείριση των αποβλήτων είναι ένα άλλο κρίσιμο σημείο που πρέπει το κράτος να αντιμετωπίσει. Το τετράπτυχο Πρόληψη – Μείωση – Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση δυστυχώς δεν εφαρμόζεται έμπρακτα. Πρέπει πρώτα να βρεθούν τρόποι για πρόληψη στην παραγωγή σκουπιδιών έτσι ώστε να έχουμε μείωση των σκουπιδιών. Η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι σχεδόν καθόλου διαδεδομένη στην Κύπρο αν και βλέπουμε δειλά – δειλά να υπάρχει μια τάση προς αυτή την κατεύθυνση κυρίως μέσα από κατασκευές χειροτεχνημάτων. Επίσης, δεν ανακυκλώνονται όλα τα υλικά και δεν είναι διαδεδομένο το σύστημα ανακύκλωσης σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο. Να πούμε ότι η δημιουργία των ΧΥΤΥ είναι κτισμένη σε μια λανθασμένη φιλοσοφία, εφόσον δεν προωθεί τη χωριστή συλλογή των αποβλήτων όπως προνοεί και η σχετική νομοθεσία.

Μια άλλη μεγάλη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην Κύπρο αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη νερού. Οι υδάτινοι πόροι μειώνονται και δεν υπάρχει στρατηγικό πλάνο για αντιμετώπιση αυτής της κρίσης ενώ παράλληλα δεν καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες για μείωση της κατανάλωσης νερού. Σύμφωνα με τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή για τα εργοστάσια αφαλάτωσης, ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τη λειτουργία τους, τη στιγμή που θα μπορούσαμε να επενδύαμε σε στρατηγικές μείωσης της σπατάλης και επιδιορθώσεις τρυπημένων σωλήνων που όπως φαίνεται είναι πάρα πολλές. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις ανάγκες νερού που έχουμε για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του προβλήματος.

Τι άποψη έχετε για το εκκολαπτόμενο διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα;

Η περιοχή πρέπει επιτέλους να προστατευτεί, και αυτό είναι αίτημα όλων των Κυπρίων. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα:

Ίδρυση διαχειριστικής επιτροπής με εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων κοινοτήτων και φορέων για την πρακτική εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης.

Ουσιαστική και ονομαστική πολιτική απόφαση που να αποκλείει την τουριστική ανάπτυξη στις πιο ευαίσθητες παραλιακές περιοχές του Ακάμα, όπως της Τοξεύτρας Λάρας και Φοντάνα Αμορόζας. Με τον τρόπο αυτό θα αφαιρεθούν οι πιέσεις και τα προσχήματα που εμποδίζουν την εξεύρεση συναινετικής λύσης με την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής.

Συμπερίληψη της περιοχής που θα χαρακτηριστεί ως Νατούρα 2000 σε εθνικό πάρκο.

Τα περίκλειστα τεμάχια που θα δημιουργηθούν εντός του Εθνικού Πάρκου Ακάμα θα πρέπει να απαλλοτριωθούν για να υπάρξει συνολική προστασία της χερσονήσου εντός του πάρκου.

Ουσιαστική προστασία της χερσονήσου με κατάλληλο διαχειριστικό σχέδιο ως περιοχή Νατούρα2000.

Πλήρης σεβασμός και υλοποίηση των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Συνθήκη του Άαρχους, όπου διασφαλίζεται η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων που αφορούν τα θέματα περιβάλλοντος και το δικαίωμα της πρόσβασης σε πληροφορίες που κατέχουν οι δημόσιες αρχές για θέματα περιβάλλοντος.

Αγροτουριστική ανάπτυξη της περιοχής ώστε οι κοινότητες της περιοχής να μπορέσουν να έχουν καλύτερη ζωή και στήριξη για ανάδειξη της παραδοσιακής κυπριακής κουλτούρας. Είναι σημαντική η προβολή της περιοχής ως ένας εναλλακτικός προορισμός για τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί, όχι μόνο για να επωφεληθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι, αλλά και για να μπορεί η Κύπρος να περηφανεύεται ότι μπορεί να προσφέρει πολλές, ουσιαστικές και εναλλακτικές επιλογές στους επισκέπτες της.

Μετά την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας και την αύξηση του εκλογικού μέτρου, κάποιοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο μη εισδοχής του Κινήματος των Οικολόγων στη νέα Βουλή. Τι θα τους απαντούσατε;

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα είναι ξανά στη Βουλή ως εμπόδιο στη διεφθαρμένη πολιτική κουλτούρα που οδήγησε τον τόπο μας στη σημερινή μίζερη κατάσταση. Εμείς θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που στήνουν μπροστά μας και θα παλέψουμε για τον τόπο μας έντιμα και καθαρά χωρίς να μας τρομάζουν οι Κύκλωπες. Προφανώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία από πλευράς ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για την παρουσία των Οικολόγων στη Βουλή. Τουλάχιστον έτσι μεταφράζεται η σύμπραξη τους για αύξηση του εκλογικού μέτρου λίγους μόνο μήνες πριν από τις εκλογές, καθώς και η επαναλαμβανόμενη άρνηση τους για ψήφιση της οριζόντιας ψηφοφορίας.

Αυτή η ενέργεια που έγινε με την ανοχή των υπόλοιπων κομμάτων, θα γυρίσει μπούμερανγκ διότι έγινε αντιληπτή η ανήθικη πρόθεση τους να εξοστρακίσουν το Κίνημα Οικολόγων. Ενεργοί πολίτες και οργανώσεις συμπαρατάχθηκαν με το Κίνημα Οικολόγων προβάλλοντας έντονα την ανάγκη για παρουσία των Οικολόγων στην κυπριακή Βουλή. Έξι άλλες οργανώσεις πολιτών έχουν συστρατευθεί με το Κίνημα Οικολόγων και μαζί δίνουμε τη μάχη για πολυπρόσωπη παρουσία στη νέα Βουλή.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες δεν θα μείνουν μόνο στο like αλλά θα στηρίξουν με την ψήφο τους στις 22 Μαΐου τη μοναδική καθαρή φωνή!

Γιατί να εμπιστευθεί κανείς με την ψήφο του την Αλεξία Σακαδάκη;

Πιστεύω ότι μπορώ να συνεισφέρω στην εξυγίανση της πολιτικής ζωής του τόπου μας με έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Τα πολιτικά σκάνδαλα που ξέσπασαν τα τελευταία χρόνια δεν μας αφήνουν περιθώρια. Πρέπει να αντιδράσουμε στην πολιτική ασυδοσία και να πάρουμε την τύχη μας και των παιδιών μας στα χέρια μας. Ζητώ λοιπόν την ευκαιρία να γίνω μέρος της αλλαγής για τερματισμό της πολιτικής κουλτούρας που μας κατέστρεψε.

Δεν είμαι μέρος αυτής της παλαιοκομματικής κουλτούρας που μας κατέστρεψε και ως νέος άνθρωπος, με αίσθημα χρέους και ευθύνης είμαι έτοιμη να δουλέψω σκληρά για να αλλάξουμε τη φόρα της ρόδας του πολιτικού ξεπεσμού.

Τώρα, και ιδίως στα δύσκολα, είναι η στιγμή που ο τόπος έχει ανάγκη την συμβολή μας για το μέλλον, με ασφάλεια, σταθερότητα και δημοκρατική προοπτική.

Μέσα από τη διαρκή προσφορά στα κοινωνικά κινήματα και τα πολιτικά δρώμενα, υπηρέτησα και συνεχίζω να στηρίζω τις αξίες της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ως κοινωνιολόγος και πολιτικός επιστήμονας έχω τη γνώση και την εμπειρία για να προβάλω θέματα που απασχολούν τους απλούς πολίτες.

Επιθυμώ να συμβάλω στο κοινωνικό αίτημα για ανανέωση και νέα πρόσωπα στη Βουλή, με όραμα, εμπειρία, ήθος, γνώση και αποτελεσματικότητα.

Pin It on Pinterest