Πυρετωδώς εργάζονται οι υπηρεσίες της Βουλής για την προετοιμασία των τροπολογιών και των προτάσεων νόμου των κοινοβουλευτικών κομμάτων εν μέσω ζυμώσεων που γίνονται εντός των κοινοβουλευτικών ομάδων αλλά και μεταξύ των κομμάτων. Δεν έχει ακόμα καθοριστεί νέα ώρα έναρξης της έκτακτης συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 10.30, Λευκωσία 6 Σεπτεμβρίου 2014.

Συνέντευξη στον Νεόφυτο Νεοφύτου – 8/11/2015:

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Ποια είναι η άποψή σας για την αύξηση του εκλογικού ορίου εισδοχής των κομμάτων στη Βουλή; Είναι μικρό ή ικανοποιητικό το υφιστάμενο εκλογικό μέτρο του 1,79%; Είστε υπέρ της αύξησης του ορίου ή όχι; Πέστε μας τρία βασικά επιχειρήματα που στηρίζουν τη δική σας άποψη.

Η προσπάθεια για αύξηση του εκλογικού μέτρου θεωρώ ότι δεν είναι συγκυριακή, αλλά αποτελεί μια στρατηγική αφανισμού της πολυφωνίας και των μικρών πολιτικών ομάδων που μέχρι τώρα κατάφεραν να επιβιώσουν στην πολιτική σκηνή της Κύπρου. Το υφιστάμενο εκλογικό μέτρο – η απλή αναλογική – αποτελεί άνοιγμα στη δημοκρατία με την εμπλοκή περισσότερων ανθρώπων στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων. Λαμβάνοντας υπόψη τα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα και τις μίζες που συνδέονται με τα μεγάλα κυρίως πολιτικά κόμματα, θα έλεγα ότι η αύξηση του εκλογικού μέτρου θα οδηγήσει στην περαιτέρω απαξίωση της κοινωνίας προς την πολιτική. Υπάρχει έντονη απογοήτευση και εκφράζεται με την αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες και αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Εάν καταλήξει αυτός ο τόπος να διοικείται από τους δυο πόλους, πολύ φοβάμαι ότι η αποχή θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να αποφασίζουν οι λίγοι/ες και να μην υπάρχει ισορροπημένος έλεγχος.

2. Νιώθετε ότι με την αύξηση του εκλογικού ορίου πλήττονται η δημοκρατία και η πολυφωνία και πώς βλέπετε το επιχείρημα ότι το 1,79% είναι αντιπροσωπευτική βάση ανάμεσα στην κοινωνία;

Η αύξηση του εκλογικού ορίου πλήττει τη δημοκρατική πολυφωνία. Η διαφορά απόψεων και ιδεολογιών, η αντιπαράθεση και ο διάλογος είναι χαρακτηριστικά που γέννησε η Αρχαία Ελλάδα στην Αγορά μέσα από την οποία αναδείχθηκε η δημοκρατία.

Το 1/56 που προνοείται από την υφιστάμενη νομοθεσία είναι αντιπροσωπευτική βάση γι’ αυτή την κοινωνία. Με 56 βουλευτές και βουλευτίνες θα πρέπει να διευρύνουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες για να εκπροσωπούνται όσο το δυνατό περισσότερες ιδεολογικές ομάδες του πληθυσμού.
Σε μια σημαδεμένη από πολιτικά σκάνδαλα κοινωνία απαιτείται η διεύρυνση της δημοκρατίας. Η προώθηση της πολυφωνίας πρέπει να αποτελεί στόχο και επιδίωξη. Το ίδιο το κράτος πρέπει να στοχεύσει στην ενεργό συμμετοχή των πολλών στα κοινά.

3. Πώς σχολιάζετε το επιχείρημα ότι η πολυφωνία και ο πλουραλισμός των ιδεών δεν κρίνονται αν ένα κόμμα είναι μικρό ή μεγάλο, αν είναι εντός ή εκτός Βουλής;

Ο πλουραλισμός των ιδεών αποτελεί βασικό στοιχείο μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Αναμφίβολα, η ύπαρξη μιας ιδεολογίας δεν συνδέεται με τη συμμετοχή του χώρου που την εκπροσωπεί στη Βουλή. Η έμπρακτη εφαρμογή των ιδεών όμως συσχετίζεται άμεσα με την ευκαιρία που έχει ένα κίνημα ή κόμμα να συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων. Πιο συγκεκριμένα, η Πολιτική Οικολογία είναι μια ιδεολογία που θα υπάρχει ανεξαρτήτως του νόμου για είσοδο στη Βουλή.

Ωστόσο, ο μεγάλος αγώνας που δίνουν άτομα που πραγματικά νοιάζονται για τα θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος, όπως είναι η απομάκρυνση των μεταλλαγμένων από το πιάτο μας, ο περιορισμός της βλαβερής ακτινοβολίας, η προστασία του Ακάμα και πολλά άλλα, απαιτεί την παρουσία της Πολιτικής Οικολογίας στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Ουσιαστική πολυφωνία είναι η ενεργή συμμετοχή εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για την καθημερινότητα των απλών πολιτών. Ο πλουραλισμός ιδεών απαιτείται μέσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εκεί όπου λαμβάνονται αποφάσεις πρέπει να υπάρχει διάλογος, διαφωνία επί της ουσίας και επικράτηση της απόψεως των πολλών. Τούτο εστί δημοκρατία.

4. Υπάρχει εμπειρία από τη λειτουργία του εκλογικού νόμου από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την οποία μπορούμε να επικαλεστούμε και για την Κύπρο, στις δικές μας βέβαια συνθήκες;

Το πολιτικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το μοναδικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση όπου υπάρχει Προεδρική Δημοκρατία με τις εξουσίες που απολαμβάνει ο/η Πρόεδρος που προνοεί το Σύνταγμα.

Σε καμία άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν υπάρχει αντίστοιχο πολιτικό σύστημα. Εκεί όπου υπάρχει μερική Προεδρική Δημοκρατία είναι στη Γαλλία και στην Πορτογαλία, όπου δεν ορίζεται καθόλου εκλογικό μέτρο για την εισδοχή κομμάτων στη Βουλή και στη Ρουμανία, όπου το εκλογικό μέτρο ορίζεται στο 5%.

Επομένως, δεν μπορούμε να πάρουμε παραδείγματα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διότι η σύγκριση δεν υφίσταται με βάση τα δεδομένα της Κύπρου. Εάν αποφασιστεί να γίνουν αλλαγές στη βάση άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να συζητήσουμε πλέον για συνταγματικές αλλαγές και όχι για νομοθετικές τροποποιήσεις.

5. Με ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, πιστεύετε ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στον ευρύτερο πολιτικό και κομματικό χάρτη της Κύπρου;

Εάν τελικά γίνει αποδεκτή η αύξηση του εκλογικού μέτρου αναμένονται μεγάλες αλλαγές τόσο στον πολιτικό όσο και στον κομματικό χάρτη της Κύπρου. Ο αποκλεισμός από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα οδηγήσει τα μικρά κόμματα στον αφανισμό.

Αυτό που επιδιώκεται είναι να χάσουν τα μικρότερα κόμματα τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, τις οποίες θέλουν να κρατούν μυστικές από το λαό τα κόμματα του κατεστημένου.

Pin It on Pinterest