Το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής άρχισε να απασχολεί και πάλι τους Ευρωπαίους Βουλευτές αλλά και τους Κύπριους. Οι στόχοι που είχαν τεθεί σε πρώτο πλάνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% μέχρι το 2020 είναι σύμφωνα με τους Πράσινους Ευρωβουλευτές ξεπερασμένοι και θα πρέπει να τεθεί ο στόχος μείωσης κατά 30%.
Ο υφιστάμενος στόχος ενεργεί ως εμπόδιο για την πραγματική μείωση των εκπομπών και των επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες, και ως εκ τούτου τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές κατέθεσαν στο Κοινοβούλιο πρόταση για αυστηρότερους στόχους με σκοπό την ουσιαστική λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και κατ’ επέκταση την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η πρόταση αυτή τελικά καταψηφίστηκε μετά από προσπάθεια συντηρητικών και κεντροδεξιών Ευρωβουλευτών να κάνουν απαράδεκτες τροποποιήσεις στο αρχικό προσχέδιο.
Στην Κύπρο τώρα ξεκίνησε μια προσπάθεια από το Τμήμα Περιβάλλοντος για την σύνταξη ενός νομοθετικού πλαισίου για την κλιματική αλλαγή, όπου αναμένεται να καθοριστούν οι δικοί μας στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο θα συσταθεί μια επιτροπή για την «αλλαγή του κλίματος» η οποία προνοείται ότι θα έχει καθαρά συμβουλευτικό ρόλο. Μια τέτοια επιτροπή θα μπορούσε να είναι σωτήρια αν η σύσταση της γινόταν δέκα χρόνια και πιο πριν, εφόσον θα μπορούσε να ανατρέψει έγκαιρα αρκετά από τα στοιχεία που μας έχουν οδηγήσει στα σημερινά δεδομένα.
Τώρα επιβάλλεται μάλλον να προχωρήσουμε σε πιο δραστικά και καθοριστικά μέτρα πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη καθιερώσει ειδική θέση στο Συμβούλιο της για Επίτροπο Κλιματικών Αλλαγών. Πολλές χώρες έχουν ιδρύσει ξεχωριστά υπουργεία για τις κλιματικές αλλαγές ή έχουν δημιουργήσει ξεχωριστά τμήματα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (στην Κύπρο δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε Υπουργείο Περιβάλλοντος και το σχετικό τμήμα είναι το πιο υποστελεχωμένο σ’ ολόκληρο το Υπουργείο Γεωργίας).
Σαφώς οι σημερινές συνθήκες απαιτούν έλεγχο και επιβολή αυστηρών κανόνων και προνοιών. Με αυτό τον τρόπο, αφενός θα ληφθούν σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αφετέρου θα προωθηθούν οι πράσινες θέσεις εργασίας. Μεγάλος αριθμός νεαρών επιστημόνων θα εργοδοτηθούν σε θέσεις που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία μας, όπως για παράδειγμα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που τόσο υστερούμε στην ηλιόλουστη Κύπρο.
Το θέμα της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σφαιρικά και να μην θυματοποιηθούν για ακόμα μια φορά οι πολίτες. Το κράτος δεν έλαβε μέτρα για τη μείωση των ρύπων και τα πρόστιμα που πληρώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβαρύνουν μέσω λογαριασμών και φόρων τους καταναλωτές. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο νέος νόμος για την κλιματική αλλαγή δεν θα φορτωθεί στους ώμους των πολιτών αλλά θα γίνει μια επιστημονική αντιμετώπιση του θέματος. Έχουμε νεαρά άτομα με γνώσεις και εμπειρίες που μπορούν να προσφέρουν στον τομέα αυτό. Αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία να εργαστούν για να βοηθήσουν.
Αλεξία Σακαδάκη