ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ-ΚΑΙΓΕΤΑΙ 051214 003 (Small)Στον σκουπιδότοπο Παραλιμνίου η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη μείωση του όγκου σκουπιδιών είναι η καύση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των γύρω περιοχών να πνίγονται στους καπνούς και τις αναθυμιάσεις. Οι φωνές των κατοίκων και των Οικολόγων για να σταματήσει αυτή η τακτική μέχρι τώρα δεν έχουν εισακουστεί. Αντίθετα, η κατάσταση επιδεινώνεται και όσο περνά ο καιρός η υγεία των κατοίκων κινδυνεύει.

Η καύση σκουπιδιών σε ανοιχτούς χώρους θεωρείται ήδη μια ξεπερασμένη τακτική για τη μείωση του όγκου αποβλήτων. Με την καύση προκαλούνται τοξικές και άλλες επικίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον αναθυμιάσεις, υπεύθυνες για πρόκληση σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων. Οι ρύποι που απελευθερώνονται εξαπλώνονται με τον αέρα και μολύνουν το έδαφος με το οποίο έρχονται σε επαφή και κατ’ επέκταση τα φρούτα και λαχανικά. Αυτό το είδος της ανεξέλεγκτης καύσης θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος.

Ο Υπουργός Εσωτερικών έπρεπε ήδη να αντιδράσει και να τερματίσει άμεσα την παράνομη καύση σκουπιδιών. Έχει ευθύνη απέναντι στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στο ευρύτερο κοινό, εφόσον το περιβάλλον μολύνεται κάθε φορά που καίγονται τα σκουπίδια. Εάν η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση και την αποκατάσταση του σκουπιδότοπου συνεχίσει να λειτουργεί παράνομα, τότε θα πρέπει να ληφθούν όλα τα νομικά μέτρα εναντίον της, δίχως άλλη καθυστέρηση.

Ομάδα κατοίκων σε συνεργασία με την Επαρχιακή Επιτροπή Αμμοχώστου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ξεκίνησαν εκστρατεία συλλογής υπογραφών όπου ζητούν τον τερματισμό αυτής της κατάστασης. Οι αρχές οφείλουν όπως  παρακολουθούν στενά την κατάσταση ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των σκόπιμων πυρκαγιών στα σκουπίδια. Πρέπει επιτέλους να υπάρχει έλεγχος και τιμωρία σε αυτή τη χώρα.

Αλεξία Σακαδάκη

Pin It on Pinterest