ΤιμήPoverty (Small)θηκε στις 17 Οκτωβρίου η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Φτώχειας. Η 17η Οκτωβρίου ανακηρύχθηκε το 1992 ως παγκόσμια μέρα από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με το ψήφισμα 47/196. Οι τότε ηγέτες του  κόσμου είχαν καταλήξει σε συμφωνία με την οποία δεσμεύονταν όπως μέχρι το 2015 να μείωναν κατά το ήμισυ τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η πραγματικότητα όμως είναι πως σήμερα, το 2012, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας φαίνεται να αυξάνεται επικίνδυνα. Σύμφωνα με την UNICEF μια νέα μελέτη παρουσιάζει πως περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά (από 0 έως 17 ετών) στην Ευρωπαϊκή Ένωση στερούνται βασικά αγαθά απαραίτητα για την ανάπτυξη τους, ενώ 30 εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες, βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας. Η Κύπρος παρουσιάζει ποσοστό 6,1% των παιδιών να ζουν σε νοικοκυριά με εισόδημα κάτω του 50% του εθνικού μέσου όρου.

Οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων δυσχεραίνουν μέρα με τη μέρα και οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία δεν είναι ευοίωνες. Οι νέοι χάνουν τις ελπίδες τους για εξεύρεση εργασίας, τα νοικοκυριά γονατίζουν από τις δυσβάστακτες χρεώσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων, ενώ οι ευάλωτες ομάδες γίνονται θύματα της κρίσης λόγω των αποκοπών των επιδομάτων.

Το όριο της φτώχειας αυξάνεται και μαζί μειώνεται η ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Οι τομείς της παιδείας, της υγείας και της ασφάλειας υποβαθμίζονται με τη δικαιολογία των «αναγκαστικών» περικοπών. Χρειάζονται δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και σε αυτά οπωσδήποτε θα πρέπει να συμπεριληφθεί η ανάπτυξη.

Πολλοί έχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς η φτώχεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι φτωχοί θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στους πόρους και την εκπαίδευση, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους με βιώσιμους τρόπους.
Πρόσφατα μάλιστα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αποκάλυψε ότι οι μαθητές που οι γονείς τους δεν δύνανται να τους παρέχουν το πρόγευμα ή το γεύμα τους, αυξάνονται δραματικά.

Δυστυχώς, τα παιδιά του 2012 στην Κύπρο πεινάνε. Κάποτε λέγαμε ότι στην Κύπρο κανένας δεν πέθαινε από ασιτία και γελούσαμε. Σήμερα τα δεδομένα οδηγούν ολοένα και περισσότερους μαθητές στα συσσίτια και στα κουπόνια.

Κάποιοι Κύπριοι πλέον δεν ζητάνε χρήματα, ούτε δουλειά. Ζητούν ένα πιάτο φαΐ. Η ημέρα εξάλειψης της φτώχειας δεν έχει φτάσει ακόμα.

Αλεξία Σακαδάκη

Pin It on Pinterest