ΔυστυχώPuppyς οι δηλητηριάσεις ζώων είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στην Κύπρο. Υπολογίζεται ότι από την παράνομη αυτή δραστηριότητα δολοφονούνται κάθε χρόνο περίπου 10000 ζώα (κυρίως γάτες και σκύλοι). Στην Κύπρο φαίνεται ότι κάποιοι έχουν τη συνήθεια να αντιμετωπίζουν τις διαπροσωπικές τους διαφορές δηλητηριάζοντας τα άμοιρα ζώα. Η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη για το φαινόμενο αυτό, εφόσον δεν καταβάλλει τις απαραίτητες προσπάθειες για την καταστολή τέτοιων παράνομων πράξεων.

Η Κύπρια Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωση, κυρία Αντρούλα Βασιλείου, πρόσφατα κατάγγειλε ότι στην Κύπρο κυκλοφορούν και κατασκευάζονται γεωργικά φάρμακα-δηλητήρια τα οποία έχουν απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχει διερευνήσει την καταγγελία και φαίνεται ότι πραγματικά δύο δηλητήρια κατασκευάζονται και πωλούνται στην Κύπρο ενώ δύο άλλα εισάγονται και διατίθενται στην Κύπρο ελεύθερα σε μεγάλες ποσότητες.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και οι φιλοζωικές οργανώσεις έχουν καταβάλει προσπάθεια συλλογής υπογραφών για ΑΜΕΣΗ κατάργηση των δηλητηριάσεων και την ανάληψη από την κυβέρνηση μέτρων για τον τερματισμό των δηλητηριάσεων ζώων.

Οι υπογραφές παραδόθηκαν στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και στον Υπουργό Δικαιοσύνης και σύντομα θα παραδοθούν και στους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

Το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα από την ημέρα έναρξης της εκστρατείας, είναι αξιόλογο:

  • Έχουν μαζευτεί 10,000 υπογραφές
  • Δημιουργήθηκε διαδικτυακός σύνδεσμος στο facebook, που οδηγούσε σε ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών.
  • Διοργανώθηκαν επιτυχώς, εκδηλώσεις κατά των φυτοφαρμάκων Λανέιτ και Furatan.
  • Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διεξήγαγε δημοσιογραφικές διασκέψεις και διασκέψεις τύπου με στόχο την ενημέρωση του κοινού και την ευαισθητοποίηση των αρχών για το πόσο ζημιογόνα είναι το Λανέιτ και Furatan.
  • Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, κύριος Γιώργος Περδίκης, διαβίβασε ερώτηση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων (06.009.03.056) και παρέδωσε πρόταση νόμου για την απαγόρευση των επικινδύνων φυτοφαρμάκων στην Κύπρο.
  • Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Λουκά ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει από την Κυπριακή Αστυνομία να διερευνά με προσοχή τις καταγγελίες για δηλητηριάσεις ζώων.

Χάρη στην πλήρη υποστήριξη των συνειδητοποιημένων και ευαισθητοποιημένων πολιτών, η εκστρατεία είχε μεγάλη επιτυχία. Ο Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων στην απάντηση του προς τον κύριο Περδίκη, στη Βουλή, δήλωσε ότι το Furatan από τις 13 Δεκεμβρίου 2008 και μετά θα θεωρείτο απαγορευμένο. Πέραν τούτου, η εκστρατεία συνεχίστηκε με την απαίτηση να απαγορευτεί και το Λανέιτ. Από τις 18 Μαρτίου 2009, απαγορεύεται να πωλείται ή να χρησιμοποιείται στην Κύπρο, εφόσον πλέον θεωρείται ως άκρως επικίνδυνο δηλητήριο.

Η εκστρατεία ήταν επιτυχής και έτυχε υποστήριξης από ανθρώπους που νοιάζονται για την υγεία τους, αλλά και για τα ζώα. Όταν οι άνθρωποι ενώνουν τη δύναμη της φωνής τους και παλεύουν μαζί για ένα καλύτερο αύριο, πολλά μπορούν να επιτευχθούν. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είναι περήφανο για το τι έχει καταφέρει μέσω αυτής της μακρόχρονης εκστρατείας. Ας συνεχίσουμε όλοι να διαμορφώνουμε το μέλλον μας σε ένα οικολογικά υγιή πλανήτη.

Αλεξία Σακαδάκη – 16/4/2009

Pin It on Pinterest