Η αύξηση του εκλογικού μέτρου είναι μια πρόταση που προωθούν τα μεγάλα κόμματα εδώ και χρόνια σε μια προσπάθεια τους να ακρωτηριάσουν την πολυφωνία στη Βουλή και την Κοινωνία. Με την αύξηση του εκλογικού μέτρου αυτόματα οι μικρότεροι και οι νεότεροι πολιτικοί χώροι αποκλείονται από τη βουλή με αποτέλεσμα να επικρατήσει η κυριαρχία των «μεγάλων και τρανών».
Η επιχειρηματολογία που αναπτύσσουν στην πιο πρόσφατη τους προσπάθεια για αύξηση του εκλογικού μέτρου, είναι πως με αυτό τον τρόπο θα απομακρύνουν από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων τα φασιστικά κινήματα. Κατά την άποψη μου αυτή η στάση είναι δειλή και δεν εκφράζει πολιτική ωριμότητα. Ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με φασισμό αλλά με παιδεία. Το γεγονός ότι μερίδιο της κοινωνία μας ευνοεί την έξαρση των φασιστικών κινημάτων θα πρέπει να προβληματίσει σε άλλα επίπεδα.
Ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν το λαό σε αυτές τις τάσεις, είναι τα συνεχή πολιτικά σκάνδαλα που ξεσπούν καθημερινά. Η απαξίωση προς την πολιτική αντιμετωπίζεται με ριζικές αλλαγές στις δομές της πολιτικής κουλτούρας. Έχω την εντύπωση ότι η αύξηση του εκλογικού μέτρου δεν θα φέρει τα αποτελέσματα που κηρύσσουν οι εμπνευστές του ότι αναμένουν.
Ακόμα, θεωρώ ότι αυτό το επιχείρημα είναι η νέα «σολομωνική» που σκαρφίστηκαν για να πετύχουν τον αποκλεισμό των μικρότερων κομμάτων εφόσον οι προηγούμενες επιχειρηματολογίες έφεραν την αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών. Η στάση αυτή είναι καθαρά αντιδημοκρατική και θα οδηγήσει στην περαιτέρω συρρίκνωση της πολιτικής ζωής αποκλείοντας την εμπλοκή περισσοτέρων οργανωμένων και μη πολιτών στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων.
Αλεξία Σακαδάκη