Η 12η Ιουνίου έχει καθοριστεί ως Παγκόσμια Μέρα κατά της παιδικής εργασίας με στόχο να ευαισθητοποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα γύρω από το θέμα και να ασκηθούν οι κατάλληλες πιέσεις προς τα κέντρα λήψεως αποφάσεων για αντιμετώπιση του φαινομένου. Υπολογίζεται ότι σε ολόκληρο τον πλανήτη σήμερα εργάζονται 168 εκατομμύρια παιδιά με ή χωρίς πληρωμή σε εργασίες σε σπίτια ή εταιρείες.
Η παιδική εργασία αφορά την εργασία που απαγορεύεται για παιδιά ορισμένων ηλικιών. Είναι εργασία που εκτελείται από τα παιδιά που είναι κάτω από το κατώτατο όριο ηλικίας που ορίζει η εθνική νομοθεσία για το είδος της εργασίας, ή την εργασία που, λόγω της επιζήμιας φύσης ή τους όρους της, θεωρείται απαράδεκτη για τα παιδιά και απαγορεύεται από τον νόμο. Τα παιδιά που εργάζονται δεν έχουν χρόνο για παιγνίδι, συνήθως δεν πάνε στο σχολείο, τις περισσότερες φορές δεν τρέφονται φυσιολογικά και εκτίθενται σε περιβάλλον επικίνδυνο για την υγεία τους. Τους στερείται το δικαίωμα να είναι παιδιά!
Συνήθως η παιδική εργασία είναι συγκαλυμμένη ώστε να μην γίνεται αντιληπτή στο κοινό, γίνεται ως επί το πλείστο σε απομονωμένους χώρους και μπορεί να είναι σε μακρινή απόσταση από το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών. Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που εργάζονται γίνονται εύκολα θύματα εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Οι πιο ευάλωτες ομάδες είναι αυτές που αποτελούν στόχο κοινωνικής απόκλισης και διακρίσεων όπως είναι τα προσφυγόπουλα, τα παιδιά με ιδιαιτερότητες, μειονότητες κλπ.
Η αντιμετώπιση της παιδικής εργασίας αφορά την πολιτική βούληση πρωτίστως και δευτερεύον ρόλο διαδραματίζουν οι τεχνοκρατικές διαδικασίες. Οι οικονομικές προκλήσεις και η αστάθεια που επικρατεί στον τομέα της οικονομίας καθυστερούν την οποιαδήποτε πρόοδο και αντίθετα οδηγούν στην περαιτέρω εμπλοκή των παιδιών στην εργασία. Η οικονομική κρίση στην Κύπρο είναι απειλή για τα παιδιά μας που μεγαλώνουν σε περιβάλλον αβεβαιότητας και σύγχυσης. Το 2013 ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νίλς Μουϊζνιεκς, προειδοποιούσε για τον κίνδυνο αύξησης του φαινομένου στην Κύπρο λόγω των οικονομικών συνθηκών. Τρία χρόνια αργότερα το σύννεφο είναι ακόμα πάνω από το νησί μας.