wra gia oikologia (Small)Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις στον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Λιτότητα, σφιγμένα λουριά, περιορισμένες έξοδοι, περισυλλογή και λοιπά και λοιπά… Αυτή είναι η εικόνα που λαμβάνουμε καθημερινά από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες και από τις δηλώσεις των πολιτικών μας ηγετών. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε οπτική γωνία και να δούμε τα πράγματα από άλλη σκοπιά και χωρίς να μας πιάνει πανικός.

Παγκόσμια τα οικολογικά κινήματα διακηρύσσουν εδώ και καιρό ότι υπάρχει και ο εναλλακτικός τρόπος ζωής που μας δίνει την ευκαιρία για οικονομικό τρόπο ζωής (life style), οικολογικές διακοπές, υγιή γεύματα και ποιότητα ζωής. Τώρα μάλλον είναι η ώρα για να εφαρμόσουμε όλες τις πρακτικές της οικολογικής ιδεολογίας που άλλωστε συμφέρει και στην τσέπη του κάθε δανειοδοτημένου Κύπριου πολίτη, αλλά και στο περιβάλλον μας που μάλλον χρειάζεται την άμεση προσοχή μας για να μπορούμε να απολαμβάνουμε ποιοτικό βιοτικό επίπεδο.

Το καλοκαίρι μας φέρνει πάντα την επιθυμία για χαλάρωση και ανανέωση. Με λίγα λόγια, θέλουμε διακοπές! Με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ δύσκολο και σχεδόν ακατόρθωτο για πολλά άτομα να οργανώσουν εξορμήσεις προς το εξωτερικό ή σε πολυτελή θέρετρα. Η πλέον οικονομική μέθοδος διακοπών είναι οι κατασκηνωτικοί μας χώροι. Απαραίτητος εξοπλισμός είναι το αντίσκηνο (το οποίο σε πολλούς χώρους μπορεί κάποιος και να το ενοικιάσει), ένας υπνόσακος και φυσικά το αντηλιακό. Με τον τρόπο αυτό στηρίζουμε την τοπική οικονομία απολαμβάνοντας τη φύση μας που μπορεί να μας προσφέρει πολλά. Εξάλλου, έχει παρατηρηθεί ότι στις κατασκηνώσεις υπάρχει άμεση επικοινωνία με τους κατασκηνωτές γύρω μας, άρα και περισσότερες ευκαιρίες κοινωνικοποίησης.

Η ποιότητα στη ζωή μας έχει άμεση σχέση με την μείωση του άγχους, κάτι το οποίο ενισχύεται από την οικονομική αστάθεια. Μπορούμε λοιπόν να χαλαρώσουμε με τακτικές εξορμήσεις στα βουνά της Κύπρου και να στηρίξουμε ταυτόχρονα τα χωριά μας που εκτός από πλούσια ιστορία διαθέτουν και τοπικά εδέσματα και τοπική γαστρονομία. Οι βόλτες στα γραφικά δρομάκια της υπαίθρου μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεση μας και ταυτόχρονα μας βοηθούν στην άσκηση του σώματος μας αλλά και στην οξυγόνωση του εγκεφάλου και των πνευμόνων μας.

Η φύση μπορεί να μας προσφέρει πολλά, αρκεί να την αφήσουμε να συνεχίσει την αλυσίδα ζωής της χωρίς να επεμβαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας που γίνεται σε πολλές περιπτώσεις καταστροφικός. Το κόψιμο δέντρων που παρατηρούμε να εντείνεται σε σχεδόν όλες τις πόλεις της Κύπρου είναι απαράδεκτο και ευτυχώς πολλές ομάδες πολιτών έχουν δραστηριοποιηθεί ενάντια σε αυτό το δαιμόνιο. Στην Πλατεία Ελευθερίας έχουν ήδη αποκοπεί πολλά από τα ιστορικά δέντρα που προσέφεραν την σκιά τους στην ηλιοκαμένη άσφαλτο του κέντρου της πρωτεύουσας, ενώ στη Λάρνακα, στις Καμάρες, καρατόμησαν όλους τους ευκαλύπτους. Ταυτόχρονα, στο Δασούδι, στη Λεμεσό, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τα δέντρα με τσιμεντένια διώροφη αίθουσα δεξιώσεων και χώρο στάθμευσης. Είναι καιρός να αντιδράσουμε όλοι μαζί για κάτι το οποίο μας επηρεάζει άμεσα. Τι σκιά θα έχουμε το καλοκαίρι, που θα πάει η δροσιά που μας προσέφεραν τα ψηλά πράσινα δέντρα και τι αέρα θα αναπνέουμε όταν όλα τα σωματίδια θα φτάνουν ανεμπόδιστα στα ρουθούνια μας;

Οι δημοσιεύσεις για τα μολυσμένα χόρτα και φρούτα με θανατηφόρες ασθένειες δημιουργούν την ανάγκη για προσεγμένη διατροφή. Η πλέον οικολογική, οικονομική και σίγουρη λύση είναι η δημιουργία μικρών κήπων στο κάθε σπίτι και διαμέρισμα, έτσι ώστε να διαθέτουμε φρέσκα σαλατικά στο σπίτι μας. Άλλωστε αυτά είναι και πιο μυρωδάτα. Τα βιολογικά προϊόντα διαθέτουν λιγότερους κινδύνους από αυτά με ορμόνες και χημικά ψεκάσματα, ενώ είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Επιπλέον, με τη διάθεση των δικών μας φυσικών προϊόντων αποφεύγουμε τις πιθανότητες κατανάλωσης γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

Εφόσον μιλάμε για οικολογία και οικονομία δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τις μετακινήσεις μας που πλέον στοιχίζουν πάρα πολλά με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε για τις μετακινήσεις μας τα λεωφορεία που πλέον δουλεύουν με οργανωμένο ωράριο και πολύ χαμηλό κόστος και μπορούν να μας ταξιδέψουν σε όλες σχεδόν τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Το πλέον εναλλακτικό μέσο μεταφοράς είναι το ποδήλατο που και δεν μας κοστίζει σχεδόν τίποτα στη συντήρηση του, αλλά και μας βοηθά να αθλούμαστε. Σίγουρα οι ποδηλατόδρομοι που διαθέτουν οι πόλεις μας δεν προσφέρονται για τέτοιου είδους μετακινήσεις, όμως ας θυμόμαστε ότι με την περισσότερη ζήτηση ασκείται και περισσότερη πίεση προς αυτούς που μας κυβερνούν.

Τέλος, η επαναχρησιμοποίηση είναι μια συνήθεια που συμβάλλει στην οικονομική διαχείριση των εσόδων μας εφόσον είναι ουσιαστικά η χρήση των ίδιων αντικειμένων και υλικών πολλές φορές με έξυπνες τροποποιήσεις. Αυτή η μέθοδος είναι το πρώτο σημείο της οικολογικής ευαισθητοποίησης που συνδέεται άρρητα με την εξοικονόμηση πόρων και τον περιορισμό της σπατάλης, έτσι ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαθά περισσότεροι άνθρωποι και να μην συσσωρεύεται ο πλούτος στους λίγους. Μπορούμε δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε ένα ύφασμα από παλιά ρούχα για να κατασκευάσουμε μια νέα μοντέρνα τσάντα, ένα μαντήλι για τα μαλλιά και τέλος ένα ξεσκονόπανο.

Ο καιρός δεν προσφέρεται για κατάθλιψη και άγχος. Αντίθετα, προσφέρεται για εξορμήσεις στη φύση (βλ. παραλίες και βουνά), οικολογική σκέψη με θετική ενέργεια και χαμόγελο. Η υπερκατανάλωση πρέπει να αποβληθεί από τον οργανισμό μας και να μάθουμε να ζούμε με τρόπους που θα βοηθούν στη συνέχιση της ζωής και της βιοποικιλότητας. Μπορούμε να απελευθερωθούμε από τα δεσμά της εξάρτησης και να κοιτάξουμε μπροστά με οικολογική αισιοδοξία.

Αλεξία Σακαδάκη

Pin It on Pinterest