Σημαντική πηγή για την οικονομία της Κύπρου αποτελεί ο τουρισμός. Θα έπρεπε λοιπόν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί να στοχεύον στη στήριξη αυτού του τομέα έτσι ώστε να αυξηθεί η ροή των τουριστών στην Κύπρο και κατ’ επέκταση να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του τόπου μας. Η Κύπρος έχει την ευλογία να διαθέτει χάρες και ομορφιές που αποτελούν γόητρο για τους ξένους. Η φύση έχει φροντίσει για αυτό. Η αντιμετώπιση της ανεργίας, η κίνηση του χρήματος στον ταξιδιωτικό και ξενοδοχειακό τομέα, στις ταβέρνες και εστιατόρια μπορούν να γίνουν με την ανάπτυξη ενός βιώσιμου μοντέλου τουρισμού.
Αρχικά, θα πρέπει να στηριχτεί ο αγροτουρισμός με περισσότερη πληροφόρηση και διευκόλυνση για τα χρηματοδοτούμενα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προγράμματα. Τα χωριά της Κύπρου φημίζονται, το καθένα χωριστά, για την ιστορία και την παράδοση τους και θα πρέπει να προβληθούν για να ελκύσουμε τουρισμό. Τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, τα έθιμα του κάθε χωριού και τα φυσικά χαρίσματα θα πρέπει να γίνουν αντικείμενα προς αξιοποίηση. Ακόμα, θα πρέπει να στηριχθεί η γεωργία και η κτηνοτροφία με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά (πχ. μορφολογία της γης, κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες κλπ).
Όσο αφορά τον ξενοδοχειακό τομέα, θα πρέπει η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι πρέπει να στηριχθεί και όχι να επιβαρυνθεί με περισσότερες φορολογίες, κυρίως σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε. Επιπλέον, χρειάζεται βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους τουρίστες. Δεν έρχονται στην Κύπρο για να δουν ξενοδοχεία πεπαλαιωμένα, κτισμένα σε κατεστραμένες και βρώμικες παραλίες. Είναι καιρός να γίνουν χρηματοδούμενα προγράμματα εκπαίδευσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους – είτε αυτοί είναι τουρίστες είτε είναι Κύπριοι. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στον επαγγελματισμό που χαρακτήριζε την τουριστική μας αγορά κατά τις δεκαετίες του ’80 και ΄90.
Μιλώντας για τουρισμό εννοούμε και τον αθλητικό, ακαδημαϊκό, ερευνητικό, θρησκευτικό και άλλο τουρισμό που εύκολα θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν στην Κύπρο λόγω των χαρακτηριστικών που διαθέτει ο τόπος μας. Η οικονομία δεν πρόκειται να παρουσιάσει οποιαδήποτε θετική αλλαγή εάν οι αρμόδιοι συνεχίσουν να την παρατηρούν αποστασιοποιημένα και μάλιστα επιβάλλοντας περισσότερους δηλητηριώδεις φόρους. Οι μικρομεσαίοι χρειάζονται στήριξη για να στηρίξουν τον τόπο. Αν τους καταστρέψουν οι κυβερνήσεις με τις αποφάσεις τους θα καταστρέψουν την οικονομία μας και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αρχίσει να προγραμματίζει μακροπρόθεσμα και όχι να αποφασίζει με γνώμονα το σήμερα μόνο.
Αλεξία Σακαδάκη