Στο 25,8% έχει ανέλθει το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων κάτω των 25 και τα ποσοστά συνεχίζουν να αυξάνονται απειλητικά. Οι νέοι της Κύπρου βρίσκονται αντιμέτωποι με την μακροχρόνια ανεργία και αποκλείονται από την κυπριακή αγορά εργασίας. Οι ανησυχίες των νέων για τα χειρότερα επιβεβαιώθηκαν, αλλά μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου, δεν φαίνεται να λαμβάνονται.
Δυστυχώς, η πρόσληψη παράνομου εργατικού δυναμικού δεν έχει σταματήσει, αντίθετα με την συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια, το φαινόμενο επιδεινώνεται. Οι εργοδότες παρουσιάζουν προτίμηση στο φθηνό εργατικό δυναμικό – και πολλές φορές παράνομο – και δεν δίνεται ευκαιρία στους νέους να ενταχθούν στο χώρο της εργασίας. Η αντιμετώπιση της παράνομης και αδήλωτης εργοδότησης πρέπει να γίνει βασικός στόχος των αρμόδιων φορέων και να παταχθεί άμεσα.
Στις 24 Μαΐου 2012, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που αφορά τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων. Οι προτάσεις του ψηφίσματος αφορούν μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Προγράμματος Επενδύσεων» για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανακατανομή των διαρθρωτικών ταμείων σε προγράμματα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους νέους και τη θέσπιση της «Εγγύησης Νέων» που θα εξασφαλίζει ότι οι νέοι δεν θα μένουν άνεργοι για περισσότερο από τέσσερις μήνες.
Θα πρέπει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να λάβει μέτρα προκειμένου να μειωθεί η ανεργία στους νέους και να εξασφαλιστεί ότι κανένας νέος δεν θα μένει άνεργος για περισσότερο από τέσσερις μήνες.
Αλεξία Σακαδάκη