Μεγάλη σύγχυση προκάλεσε η είδηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την «έγκριση» της καλλιέργειας της ιατρικής κάνναβης. Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς, που πίστεψαν ότι επιτέλους θα δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία τους για εξασφάλιση της ιατρικής κάνναβης και έσπευσαν να μάθουν πληροφορίες και λεπτομέρειες για τα διαδικαστικά. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η εν λόγω απόφαση αφορά καθαρά και μόνο την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να στείλει το νομοσχέδιο που αφορά την καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Δηλαδή ακόμα δεν έχει εγκριθεί!
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα κατατίθετο στη Βουλή πολλούς μήνες πριν με πολλές δεσμεύσεις για βελτίωση του και αλλαγές που θα στόχευαν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ασθενών. Παρόλες τις δεσμεύσεις για κατάθεση του στη Βουλή πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, ακόμα εκκρεμεί.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και η Νεολαία Οικολόγων κατέθεσαν από το 2014 την άποψη τους για προώθηση της ιατρικής κάνναβης, με κύριο γνώμονα το δικαίωμα ανεμπόδιστης και εύκολης πρόσβασης των ασθενών, χωρίς να υπάρχει η απαίτηση για υπουργική άδεια. Πολλοί τότε αντιμετώπισαν το αίτημα αυτό με δυσπιστία. Τα παραδείγματα άλλων χωρών όμως, «ανάγκασαν» και την δική μας πολιτεία να αγγίξει το θέμα με λιγότερους ενδοιασμούς, ενώ τα δικαιώματα των ασθενών επέβαλαν την αλλαγή πολιτικής.
Το νομοσχέδιο όπως ετέθη στο δημόσιο διάλογο δεν είναι ικανοποιητικό, καθώς αυτό χρήζει πολλών και σημαντικών τροποποιήσεων. Κατ’ αρχήν συνεχίζει να πραγματεύεται την ιατρική κάνναβη ως κάποιο ένοχο ναρκωτικό. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η ιατρική κάνναβη θα προσφέρεται αφού εξαντληθούν άλλου είδους θεραπείες και σε αδικαιολόγητα περιορισμένο αριθμό ασθενειών καθώς και σε προκαθορισμένες ποσότητες.
Οι πιο πάνω πρόνοιες είναι απαράδεκτες. Από πότε ένα υπουργείο αναλαμβάνει το ρόλο του γιατρού και αποφασίζει για τη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών; Και γιατί θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι άλλες θεραπείες, για να μπορεί κάποιος/α να εξασφαλίσει την εν λόγω θεραπεία; Με αυτή την πρόνοια παραβιάζονται τα δικαιώματα των ασθενών για επιλογή της θεραπείας που θα ακολουθήσουν.
Αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου – που πολύ καθυστέρησε – για να γίνουν εκ νέου οι ενστάσεις, όπου υπάρχουν, των κοινοβουλευτικών ομάδων. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρει ακόμα κάποιο χρόνο για να φτάσουμε στην τελική επιθυμητή υιοθέτηση της νομοθεσίας για την ιατρική κάνναβη. Προφανώς οι ενδιαφερόμενοι πολίτες δεν πρέπει να αναμένουν από τους βουλευτές και τα κόμματα να κάνουν τη διαφορά. Χρειάζεται ενεργώς εμπλοκή και των ιδίων στην διαδικασία της κοινοβουλευτικής έγκρισης του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την ιατρική κάνναβη.
*Της Αλεξίας Σακαδάκη