NO TO ACTAΗ ΕΕ και μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών της υπέγραψαν στις 26 Ιανουαρίου 2012 στο Τόκιο την αμφιλεγόμενη Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης (ACTA). Η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας ακόμα εκκρεμεί από ορισμένα κράτη μέλη, ενώ η Κύπρος με παρότρυνση της Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, έχει πρόσφατα επικυρώσει τη Συμφωνία στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Μεγάλες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από αυτή την αντιδημοκρατική συμφωνία που στόχο έχει τον πλήρη έλεγχο των δημοσιεύσεων στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατ’ επέκταση στην καταπάτηση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης.

Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν τονίσει επανειλημμένα τις ανησυχίες τους για τη νομιμότητα της συμφωνίας και τη συμβατότητά της με τις διατάξεις της ΕΕ για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη συνολική διαδικασία επικύρωσης. Η Ομάδα των Πρασίνων θα ασκήσει πιέσεις προς την απόρριψη της συμφωνίας όταν οι ευρωβουλευτές θα κληθούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την επικύρωση της ACTA.

Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητα της ACTA με τη νομοθεσία της ΕΕ, και ιδιαιτέρως τις διατάξεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η ACTA ενθαρρύνει τα κράτη που την επικυρώνουν να εντείνουν τη συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, όπως των παρόχων υπηρεσιών Διαδικτύου. Αυτό ανοίγει την πόρτα στην υπονόμευση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των χρηστών του διαδικτύου, αλλά ταυτόχρονα επιβαρύνει τους παροχείς διαδικτύου με τεράστιες νομικές ευθύνες.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση μιας διεθνούς συμφωνίας αυτού του είδους είχε γίνει από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Στην Αμερική μετά από έντονες κινητοποιήσεις των απλών πολιτών αλλά και οργανωμένων συνόλων τα νομοσχέδια SOPA και PIPA (όπως ονομάστηκαν τα αντίστοιχα νομοσχέδια στην Αμερική) καταψηφίστηκαν. Σημαντικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις έχουν γίνει και σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προχώρησαν στην επικύρωση της συμφωνίας.

Είναι απαράδεκτα αντιδημοκρατική η απόφαση για φίμωση των πολιτών. Φαίνεται ότι η μαζικότητα στις κινητοποιήσεις πολιτών τα τελευταία χρόνια ενοχλεί έντονα τους «άρχοντες» των λαών. Η Κύπρος ως μια χώρα που απαιτεί την προώθηση των ατομικών ελευθεριών θα έπρεπε να αντισταθεί σθεναρά σε κάθε πρόταση για φίμωση των λαών. Ερωτήματα εγείρονται και για τον τρόπο που επικυρώθηκε η συμφωνία από την Κυπριακή Δημοκρατία και κατά πόσον ζητήθηκαν από την αρμόδια υπουργό οι κατάλληλες επιστημονικές και νομικές γνωματεύσεις προτού παρθεί η αντιδημοκρατική αυτή απόφαση.

Αλεξία Σακαδάκη

Pin It on Pinterest